Hacamat nedir?

Hacamat kısaca deri altında birikmiş, vücutta hastalıklara neden olan toksik kanın vakumlanarak dışarı alınması işlemidir. Hacamat, Rasulullah (S.A.V.) Efendimizin şiddetle tavsiye buyurduğu ve bizzat kendilerinin de uyguladığı sünnet olan çok önemli bir tedavi metodudur.

Deri altında birikmiş olan kan, kan özelliğini yitirmiş koyu renkli pelte kıvamındadır ve bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkileyerek birçok hastalığa kapı aralamaktadır.
Tedavinin başarılı olabilmesi için kan alınacak noktaların ve bölgelerin doğru seçilmesi önemlidir. Akupunktur; hem noktaların ve bölgelerin seçiminde, hem de doğru kombinasyonların oluşturulmasında en önemli yardımcıdır.

Hacamat ağrısız, acısız, yatak istirahatsiz, iş gücü kaybı olmadan tatbik olunan bir tedavi metodu olup, hastalıklardan korunmanın ve sağlıklı yaşamanın en kolay yoludur.

Hacamat’ kelimesi Arapça ‘emmek, normal formuna getirmek’ anlamlarını taşır. Hacamat uygun zaman dilimlerinde belli aralıklarla usulüne uygun olarak yapılırsa, vücudun dışarıya atamadığı ağır metaller, toksinler, serbest radikaller, kullanılan ilaçların ve hormonlu gıdaların vücutta bıraktığı kalıntılar emilerek bedenimizin normal formuna gelmesi sağlanmış olur.
Hacamat İslam ülkelerinde çok yaygın olmakla birlikte Avrupa ülkeleri dahil tüm dünyada uygulanan bir tedavi metodudur. Geleneksel olarak boynuzla yapılan hacamat, günümüzde cam kupalar veya vakum setleri yardımıyla yapılmaktadır. Çizme işlemi ise genelde jilet yardımı ile yapılırken kliniğimizde hijyenik olması açısından bistüri ile yapılmaktadır. Kullanılan tüm malzemenin, tek kullanımlık olmasına da çok dikkat edilmelidir.

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği (GETAT) 27 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış olup, Sağlık Bakanlığı tarafından kabul gören 15 çeşit tedavi yöntemi içinde Hacamat tedavisi de bulunmaktadır.

Hacamat tedavisi öncesi ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

  • Hacamat olacak kişi ne çok aç, ne de çok tok olmalıdır. 2-3 saat öncesinde çok hafif bir şeyler yenilmesi tansiyon düşmemesi için tavsiye olunur.
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa ( comadin dışında ) ilacınızı hacamat yaptırılan günde hacamattan 4- 5 saat sonrasında alınması gerekir. Bu durum kişinin rahatsızlığıyla alakalı değişkenlik gösterebileceğinden doktorumuza mutlaka danışınız. Comadin kullananları doktorumuza danışmadan hacamata almıyoruz.

Tavsiye niteliğinde yapılması gereken hususlar ;

  • Hacamat tedavisinden bir gün önce ve sonra hayvansal gıdaların alınmaması
  • Cimadan (Cinsel ilişki) bir gün önce ve sonra uzak durmak
  • Sigara kullananlar hacamattan en az bir saat önce ve sonra sigara kullanmamalıdır.
  • Hacamat sonrası 6 saat kadar uyunmaz. Yarım saat kadar yürüyüş yapılması tavsiye edilir.
  • Hacamattan sonra en az iki saat kadar sirkeli-limonlu su ya da bal şerbeti dışında bir şey yenilip içilmemelidir.
  • Kesilere dokunulmamalıdır ve kuruması beklenmelidir.
  • Hacamattan sonra ilk 12 saat içinde banyo yapılmamalıdır. Mecbur kalındığı takdirde ise sıcak su yerine ılık su ile banyo yapılmalıdır.

Tavsiye niteliğinde olan hususlara riayet edilmemesi, hacamat tedavisine engel bir durum teşkil etmez. Ancak dikkat edilirse hacamat tedavisin faydasını arttırmaya vesile olur.

Hacamat tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır, uygulama yapılmayan durumlar nelerdir?

Hacamat her şeyden önce bir kan verme eylemi olduğundan, kan vermenin tıbbi faydaları başlığında bütün faydalara haizdir. Ancak damardan alınan kanla (venöz kan), hacamatta deri altından alınan kan arasında; çok ciddi fark bulunmaktadır. Hacamatta alınan kanda, biyokimyasal parametreler (üre,ürik asit,total kolesterol ve trigliserit) grubu; ağır metallerle (cıva,kurşun,alüminyum,arsenik) karşılaştırıldığında ağır metallerin venöz kana göre çok daha anlamlı bir şekilde yüksek olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur.

Ayrıca, hacamatın hastalıklardan korunmak anlamında önemli bir katkısı olması sebebiyle sağlıklı insanların ( her yaş grubu için ) da yılda iki sefer yaptırması şiddetle tavsiye edilmiştir. Çünkü, Hacamat çok önemli bir detoks tedavi olup anti aging etkisi yüksektir.

Hacamat Tedavisinin faydalarından başlıcaları şu şekildedir;

  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır.
  • Kanda birikmiş ağır metal ve toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Ödemleri çözer.
  • Kan üretimi ile görevli organları uyarır, oksijeni arttırır.
  • Kan akışını düzenleyerek tansiyonu dengeler.
  • Beyin fonksiyonlarını canlandırır.
  • Ağrıları giderir.
  • İleride oluşabilecek muhtemel hastalıkların önlenmesinde etkilidir.
  • Bel, boyun fıtığı, eklem ağrıları, karaciğer, kalp hastalıkları, psikolojik hastalıklar gibi hemen hemen tüm kronik hastalıkların tedavisinde fayda sağlar.
  • Göze canlılık verir, gözün görme kabiliyetini artırır. Başından hacamat olan bir insan bunu hemen fark eder.
  • Unutkanlık ve dikkat eksikliği olanlar; okuduğunu zor anlayanlar ve baş ağrısı şikayeti olanlar için kafadan hacamat çok faydalıdır. Ezber kuvvetini ve algılamayı tırır, özellikle migren gibi sinirsel baş ağrılarını iyileştirir.
  • Hacamat, çocukların gelişiminde, gençlerde ise daha dengeli bir ergenlik geçirmelerine yardımcıdır.
  • Hacamat metabolizmayı düzenleyerek bağışıklığı güçlendirdiğinden düzenli yaptıranlar, çok sık grip ve soğuk algınlığına yakalanmaz, daha sağlklı ve daha dinç görünüme sahip olurlar.

Hacamat tedavisi hangi durumlarda uygulanmaz?

  • Çok ihtiyar ve zayıf kişilerde,
  • Kalp yetmezliği olanlarda,
  • Müzmin ishalde,
  • Kanı durmayan kişilerde,
  • Hamilelerde
  • Aşırı kansız kişilerde, (Anemia, Lukemia, Thalassemia)
  • Tansiyonu çok düşük kişilerde,
  • Kemoterapi görenlerde,
  • Çok hassas ve korkan kişilerde yapılmaması tavsiye olunur.

Çocuklara hacamat yapılır mı?

İran’da Kermenşah Tıp Fakültesi'nde 1 yaş üzeri 10 yaş altı 4 bin denekten 3 bin çocuğa hacamat yapılmış, diğer bin çocuğa hacamat yapılmamıştır. Hacamat yapılan çocuklarda; fiziksel gelişmelerinde, iştahlarında, derse olan konsantrasyon ve ezber güçlerindeki artış, davranış bozuklukları, huysuzluk ve hiperaktivitelerindeki azalma, alt ıslatma sorunlarının ise ortadan kalkması gibi olumlu sonuçlar gözlemlenmiştir.

Hacamat tedavisinin, çocuklar üzerinde yapılan klinik çalışmaların yanı sıra bizim de gözlemlerimiz ve vaka tecrübelerimize göre çok olumlu sonuçları bulunmaktadır. 6 yaş ve üzeri çocuklarda az sayıda kupa ile kontrollü şekilde uygulama yapılmasını tavsiye ediyoruz. Tabi ki çocuğun aşırı derecede korkusu olması ya da çok zayıf bir bünye sahip olması veya hacamat yapılmasına engel olan diğer durumlardan birinin bulunması halinde hacamat yapılması uygun olmaz.

Hacamat ne zaman yapılır?

Herhangi bir rahatsızlık yoksa, sağlığı korumak, detoks yada sünnet maksadıyla yaptırılacaksa, hacamat tedavisinden maksimum fayda elde etmek açısından tavsiye edilen mevsim, ay ve hafta günlerine riayet etmek önemlidir.
Hacamat ,mevsim olarak ilkbahar ve sonbaharda ,ay günleri olarak hicri ay’ın 14 – 28 arasındaki tekli günlerde (hicri 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27 gibi..) yaptırılması uygun olur. Hicri ayın 15. günü ve takip eden tekli günlerde ay çekimi sebebiyle vücutta kan dolaşımı daha yoğun olduğundan, bu günlerde yapılan hacamat daha verimli olmaktadır.

Yılda 2 ila 4 defa hacamat yaptırmak uygundur. Herhangi bir hastalık olmayan sağlıklı kişilerde en azından mevsim değişikliklerinde 2 defa yaptırılmalıdır.

Ancak, Hacamat tedavisi herhangi bir rahatsızlık için tedavi maksatlı yaptırılacak ise zaruret olması açısından mevsim veya ay günlerine bakılmaksızın en kısa zamanda yapılması gerekir. Bu konuda sadece hafta günlerine ( Pazartesi-Salı-Perşembe-Pazar ) dikkat edilebilir.

Kliniğimizde haftanın üç günü Pazartesi-Salı ve Perşembe günleri hacamat yapılmaktadır. Hicri günlerde ise hicri ayın 15 inden sonraki tek günlerde hangi güne denk gelmiş ise o gün uygulama yapılmaktadır.